tirsdag den 29. juni 2010

Eurodance 2,0


Jeg er glad for Eurodance... Det er ingen hemmelighed og det skal ikke være nogen hemmelighed.
Genren opstod - og forbindes - naturligvis med 90'erne, men har vel egentlig (med lidt god vilje) rødder helt tilbage i sen 70'ernes elektroniske "Hi-NRG-Disco"-navne som Donna Summer, Cheryl Lynn og sågar ABBA.
Op igennem 80'erne kan navne som Fun Fun (Italien), Dead or Alive (UK) og Modern Talking (Tyskland) nævnes som forgængere.
Men det var i slutfirserne og starthalvfemserne, da housemusikken fra England mødte den belgiske New Beat, at genren for alvor udviklede sig til den lyd vi i dag forbinder med Eurodance.
Snap (Tyskland) og Technotronic (Holland) bragede igennem på alverdens hitlister med hhv. The Power (1990) og Pump Up The Jam (1989). Housebeats med melodiøse synthbasgange samt både rap og sang på vokalsporet. En ny genre var udviklet...
Derfra gik det ret stærkt. 2 Unlimited (Belgien/Holland), Captain Hollywood Project (tysk-amerikansk), La Bouche (Tyskland), 2 Brothers on the 4 Floor (Holland), E-Type (Sverige), Capella (Italien), Sash! (Tyskland) og mange mange flere europæiske projekter havde alle store hits op igennem midthalvfemserne...
Henimod slutningen af årtiet døde genren lidt ud, og der blev længere imellem hits'ne.
I 00'erne var det meget småt med deciderede Eurodance act's og genren fadede ud til fordel for "DJ's gone producers" såsom: Darude, Benny Benassi og Tiësto.

Nå men... Bloggen her skal jo ikke være et leksikalt historieværk, så lad mig komme til sagen...
For nu synes en ny bølge af Eurodance på vej. Eller i hvert fald er en udvikling af genren begyndt at markere sig.
I løbet af i år har flere navne, som let kan sidestilles med 90'ernes Eurodanceacts, haft store hits på de officielle salgslister og airplaylister i hele Europa.
Navne som Inna, Edward Maya og ikke mindst den eminente Stromae har alle tegnet sig for nogle af årets absolut største hits, og de er alle nært beslægtet med den klassiske Eurodance.
Lyden er naturligvis opdateret, men principperne er de samme. House- og klubmusik fra de europæiske dansegulve gjort radiovenligt (kort sagt).
Både Inna og Edward Maya er begge fra Rumænien. Altså Østeuropa, hvorfra vi allerede for nogle år siden fik moldoviske O-Zone (Dragostea din Tea). Østeuropa var ikke repræsenteret i 90'erne, så en ny spiller har, så at sige, meldt sig på scenen. De har insisterende pustet liv i en ellers halvdød genre. Lyden er melodiøs og ekstremt poppet - ja nærmest Melodi Grand Prix'sk (og jeg vil ikke afvise at netop denne faktor har haft en afgørende betydning for deres succes).
Stromae (Belgien) griber det derimod an fra rap vinklen, som man bl.a. så Technotronic gøre det i de tidligste 90'ere. Og det er han langt fra alene om. Se bare på den danske rapscene i dag. Hver anden uge spyttes et raptrack med "fire til gulvet trommer" og synth ud af en dansk rapper. Yepha, USO, Cas, Nik & Jay m.fl. Og det er forståeligt - for de hitter stort med det.

Som jeg startede med at skrive, er jeg glad for Eurodance og er derfor fascineret af denne udvikling. Mit forhold til "de nye" er ikke - og bliver aldrig det samme, som til 90'ernes navne, men jeg begræder på ingen måde udviklingen.
Eurodancen er godt på vej ind i version 2,0...

Måske tænker du "hvem fa'en er Edward Maya og hvem er Inna?" Lyt her, og så er jeg sikker på at du tænker "Ahaa - nåååh den...":

Inna - Hot by dirtycopgangsta

Edward Maya - Stereo love by dirtycopgangsta

Og Stromae er endnu mere end Alors on Danse. Tjek det:
Stromae - Silence by écoute ça.

onsdag den 16. juni 2010

Kris Mars...


Følgere af bloggen her, vil nikke genkendende til navnet Kris Mars. Det var ham der sidste år gjorde sig meget bemærket på Non +'s track "Wake" og for nyligt på den kenyanske sanger Kibby's track "Fighting" (som du kan høre lidt længere nede på siden her).
Her er så seneste udspil fra den californiske Wunderkind. Tracket hedder Don't Call me Out og er produceret af en (endnu) ukendt fyr ved navn Zetroc.
Kris Mars er her landet i en poppet/elektronisk pøl, og med sig har han et temmelig catchy omkvæd.
Tjek det:
Dont call me out by KRISMARS

tirsdag den 15. juni 2010

Quadron...


Quadron er en af de danske grupper hvis karriere det pt. er mest interessant at følge med i.
Robin og Coco som udgør denne duo befinder sig pt. i USA. Her skal de markere sig og ikke mindst charme sig ind på det lukrative marked, som netop det amerikanske er.
De har en lang række gigs på programmet og i sidste uge var jeg så heldig, at fange deres optræden på radiostationen KCRW's morgenshow. Det hele blev streamet, og jeg kunne sidde hjemme i min stue og følge med - live.
Der var imidlertid knas med de levende billeder, så jeg kunne kun lytte med - ikke se.
Heldigvis er nogle af optagelserne nu lagt på youtube.
Se selv her:


Tjek i øvrigt også den nye video til deres nummer Buster Keaton:

Buster Keaton from Plug Research on Vimeo.



Åh ja Quadron - hvad skal det ikke ende med? :-)

mandag den 14. juni 2010

Det sejler!!!


Dansk Dubstep er godt... Længere er den ikke.
Et godt eksempel på denne påstand er "Det Sejler i Effekter".
Tummy Dob, JDreng og Daniel Sarstedt, som medlemmerne hedder, har for nyligt begået en EP, hvor trykket er på DUB - og ikke så meget på STEP...
Titlen er "Den danske sang er en ond, blond Pia" og prøv lige at tjekke titelnummeret her:
Den Danske Sang Er En Ond Blond Pia by Det Sejler i Effekter

tirsdag den 1. juni 2010

DistoR-ti-ooooon!


I morgen, onsdag starter årets DISTORTION. Derfor bringer jeg her en række (for der er aaaalt for mange fede til at bringe dem alle) af de super vilde navne som er på det enorme program:



Simian Mobile Disco
Simian Mobile Disco - Cruel Intentions (joker dub) by Gavatron

Specktors:
Broerne brænder feat Fagget Fairys (Det Sejler i Effekter rmx) by Det Sejler i Effekter

Kode 9:
Kode 9 - 9 Samurai by Illescas

J-Wow og Kalaf (kendt fra Buraka Som Sistema):
J-Wow-O Dedo by maddecent

Buraka som sistema kalemba(wegue wegue) by Bipolar Music

Booka Shade:
M.A.N.D.Y. vs Booka Shade, Body Language by mnaka

Schlachthofbronx:
Too High feat. Slush Puppy Kid by schlachthofbronx

Tjek det fulde program her
Måske vi ses i en af gaderne ;-)